17 januari 2022

Waarom worden racing games steeds meer gespeeld?

Als je op de Ubisoft Store hebt gekeken de afgelopen jaren dan valt je misschien iets op. Racing games worden steeds populairder. Maar wat zijn de redenen voor de toenemende populariteit van racing games. Om die vraag te beantwoorden hoef je alleen maar verder te lezen. Eerst moeten we kijken wat een racing game is en wat voor beloftes en verwachtingen er gemaakt worden als we het over racing games hebben. Daarna kan je vrij simpel de conclusie trekken die in de titel staat. En voor als je nog nooit van racen gehoord hebt; dat is wanneer twee of meerdere autos proberen om als eerste van punt A naar B te gaan. Ik heb verhalen gehoord dat een race niet met autos gedaan hoeft te worden maar dat is bullshit.

Wat is een racing game dan?

Racing games draaien om snelheid en finesse terwijl je ongelofelijke hoeveelheden PK op meestal gevaarlijke wijze over de weg heen racet. PK staat btw voor paardenkracht en is een populaire manier om aan te duiden hoeveel kracht een auto heeft. Dit wordt uitgedrukt in PK omdat het paard de functie van een auto had voordat de auto bestond. Maar om terug te komen op racing games. Ze draaien om snelheid en om coolheid. Het voelt cool om met 300 kilometer door de straat te gaan en dan het net te overleven. Autos zien er ook gewoon cool uit en zijn vanaf het begin een status symbool geweest voor elk onderdeel van de samenleving, van de rijksten tot de gangsters.

Waarom dan nu populair

De conclusie had al in zicht moeten zijn maar als je het nog niet gezien hebt leg ik het nog effe uit. Als racing games erom draaien dat alles zo cool mogelijk moet zijn is het logisch dat ze nu populairder aan het worden zijn. Games zien er steeds realistischer uit en bepaalde dingen die onmogelijk waren aan het begin in de jaren negentig zijn nu alledaags geworden. Je kunt nu racen in foto-realistische omgeving met realistische physics en zeer gedetailleerde controls. Sommige mensen nemen het een stap verder en maken een echte sim. Dan zitten ze in een stoel die meedraait en schudt terwijl ze spelen op gigantische schermen. Je speelt zoiets natuurlijk met een stuur.